amandaulrika

Kategori: Mat och recept

Grön smoothie till frukost

,

Hackad spenat, jordgubbar, mango, banan, hallon och sojamjölk, enkelt och gott!

Födelsedagsfirande i förväg

I lördags hade jag lite kalas i förväg för mig som fyller år på onsdag med tjejerna. Tårtan ovan var fylld med hallongrädde och vaniljkräm, super enkelt men ack så gott det är. På fredag slängs ytterligare en tårta och en smörgåstårta ihop inför kommande lördags kalas för mina föräldrar, morfar och Agneta. Det är rätt kul att fylla år ändå, även om det handlar om tråkiga 22 år denna gång!

Nyhet från Bubs

Såg att Matgeek testade dessa nyheter från Bubs i helgen, och nu hade mitt lilla Ica fått in alla tre varianter. Köpte med mig den med banan och kola, och den smakar som Bananaskies fast med choklad runt, rikigt gott!

Philips födelsedagstårta


När Philip fyllde år den 10 juni slängde jag ihop en tårta inför de "kalas" som kom under helgen. Den innehöll hemmagjord chokladmousse samt vaniljkräm, en riktigt bra kombo och gästerna gav tummen upp!

Kall pastasallad med fetaost

Allt som behövs är valfri pasta, fetaost och en burk cream fraich med smak av soltorkade tomater och fetaost, super gott och enkelt såhär i värmen!

Kolapaj med mjölkchoklad


I förmiddags på föreläsningen blev jag något fruktansvärt sugen på kolapaj, så efter jag träffat min studiegrupp sprang jag inom Ica i stan och köpte med mig smör, grädde och mjölkchoklad. Resultatet ser ni ovan, och den ska avnjutas ikväll. Att något så enkelt kan vara så gott!

Dagens middag

Hemmagjorda hamburgare med egna pommes och halloumistrips, mums!

Nybakat bröd med basilika och soltorkade tomater

Kladdkaka med jordnötssmör och flingsalt

Slängde nu i eftermiddags ihop en kladdkaka med jordnötssmör och flingsalt, blev kanon!

Enklaste brödet som blir så gott

 

Lätt lantbröd

Ingredienser, 1 bröd

5 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
11 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special (jag bytte ut ungefär hälften av vetemjölet mot dinkelmjöl)

Gör såhär:

1. Värm vattnet till ca. 37 grader, rör ut jästen och salt i vattnet. Blanda i mjöl. Arbeta ihop till en smidig, lite kladdig deg. Låt jäsa under handduk i 45 min (jag lät min jäsa i 1 timme).

2. Forma till en limpa och lägg på en smord plåt. Låt jäsa i ytterligare 30 min under handduk.

3. Sätt ugnen på 200 grader

4. Grädda limpan i 35 min, spruta gärna lite vatten på brödet med en blomsterspruta när det är 10 min kvar för extra krispig yta.

Räkpasta med sting

Dagens kvällsmat blev pasta med räkor och chili, en bra kombination och dessutom går det fort att göra!

Ingredienser 

1/2 gul lök
1/2 dl cream fraich 
1 msk finkornig rom
150 gram räkor
1 torkad chilifrukt
2 dl matlagningsgrädde
2 port spagetti 
1 tärning med grönsaksbuljong 

Gör såhär:
1. Stek löken mjuk och tillsätt den torkade chilifrukten som krossats med mortel 
2. Tillsätt matlagningsgrädde, finkornig rom och grönsaksbuljongen
3. Vänd ner cream fraichen och tillsätt räkorna
4. Vänd ner den kokta pastan i pannan och låt stå 2-3 minuter så pastan suger åt sig såsen

Klart att servera!

Basilikakyckling med ris

Eller ja egentligen dragonkyckling men då dragonen var slut fick det precis som sist bli plan B, basilika. Super gott!

Årets första lussekatter

Morgonens frukost

Svamprisotto

Portioner: 4

Ingredienser
600 g blandad svamp t ex ostronskivling, shiitake och champinjoner

2 msk olivolja eller rapsolja

1 msk smör eller margarin

1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

4 dl avorioris

8 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten eller fond)

1 dl vitt vin

ca 2 dl riven parmesanost eller Västerbottensost

1 msk smör

salt och peppar

Så här gör du

Ansa svampen och skär i mindre bitar. Hetta upp oljan i en panna och fräs svampen.

Skala och hacka löken och vitlöken. Smält matfettet i en kastrull och fräs löken under omrörning och rör ner riset. Blanda väl så att alla riskornen får en hinna av matfett.

Koka upp buljongen. Späd med hälften av den heta buljongen och vinet. Koka upp och sjud tills all buljong kokat in.

Späd med resten av buljongen och sjud under omrörning då och då tills nästan all vätska kokat in.

Blanda i osten och svampen, klicka ner smöret och smaka av med salt och peppar.

Låt risotton stå och "vila" några min innan den serveras med sallad, bröd och grön sparris.